Mijn favorieten

Veranderende kantorenmarkt na verplicht thuiswerkexperiment

Veranderende kantorenmarkt na verplicht thuiswerkexperiment

Vanaf maart 2020 werkte kantoorpersoneel massaal vanuit huis. Terwijl de kantoren nauwelijks werden gebruikt, hebben de bedrijven en organisaties daar zelf weinig hinder van te ondervinden.   

Nu er in 2022 weer meer op kantoor gewerkt kan worden, blijkt dat het hybride werken een kans voor de kantorenmarkt betekent. Het kantoor blijkt een belangrijk middel voor organisaties om talent te binden en daar het maximale uit te halen. Het kantoor is belangrijker geworden als ontmoetingsplek. Er zal nagedacht moeten worden of kantoorbehoefte en inrichting onder invloed van covid-19 niet ingrijpend gewijzigd zijn. Dit verhoogt ongetwijfeld de dynamiek op de kantorenmarkt.

Niet minder, maar andere kantoren kan volgens het Planbureau voor de Leefomgeving het structurele effect van de thuiswerktrend worden.

Kantorenmarkt uit de startblokken

Na twee jaar hebben bedrijven en overheidsorganisaties hun conclusies kunnen trekken uit het gedwongen thuiswerkexperiment. 

Niet de kantorenmarkten van de grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar van satellietsteden als Leeuwarden, Groningen en Nijmegen zijn in de eerste twee maanden van 2022 vlot uit de startblokken gekomen.   

Wie minder dagen naar kantoor hoeft, accepteert mogelijk een langere reistijd. Is de voortvarende start van de satellietsteden een signaal dat de voorkeur van de eindgebruiker verschuift naar de rand van de stad en zelfs naar de provincie? Het is te vroeg om daar iets over te zeggen. Er zijn namelijk twee snelheden te ontdekken in de ontwikkeling van de kantorenmarkt. De kleine bedrijven hebben de minste hinder van de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, de kantorenmarkt komt daar nu snel op gang. Deze kleinere bedrijven zijn vaker te vinden in de satellietsteden. De grotere bedrijven die zich vaker in de grote steden bevinden kijken nog even wat langer de kat uit de boom.

Bron: Vastgoedmarkt